Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Fodring og pleje



På generalforsamlingen den 22. februar 2014 holdt Per et Foredrag over emnet ”Sådan gør jeg”.


Sådan gør jeg:

PerR kopiAt opdrætte kanariefugle kan være enkelt, et bur, et par kanariefugle, en god kanarieblanding og frisk vand, så er du i gang.

Det er lige som at købe bil, der er den skrabede model, og så den med alt udstyret – men de kører nogenlunde ens uanset hvor meget eller hvor lidt udstyr.

Det samme med kanarieopdrættet, her er der også masser af tilvalg, hvis vi har lyst.

Ud over den gode kanarieblanding i frø, som består af flere forskellige frøarter i passende mængder specielt tilrettet kanariefuglen, er der et hav af andre frøarter du kan tilsætte.

Du kan vælge at give frøet ”tørt” fra posen, eller du kan opbløde frøet i vand, og du kan lave spiret frø, alt efter hvad du foretrækker.

Dertil kommer alt det sunde - salater, gulerødder, ærter, grønkål, broccoli m.m., som kan gives i dagligdagen.

Når der kommer unger, bruger vi en speciel opmadningsblanding, bestående af bl.a. æg, rasp, havreklid, som også kan indeholde diverse frø, f.eks. negerhirse og japanhirse.

Og så kan du vælge at give vitaminer, du kan give forebyggende medicin, og sådan kan vi blive ved.

Samlet er det vigtigt at holde sig for øje, at jo flere ting du har gang i, jo mere kan gå galt. Så mit råd er, at bruge det du har det godt med og kan overskue, og så ellers lade resten være.

Jeg sætter kanariefrøblandingen i blød i 10 min. lader den stå i en sigte natten over, for så at bruge det ”næsten” tørre frø til at fodre med dagen efter. Jeg giver gulerødder og ærter et par gange om ugen, og supplerer med vitaminer i frøet hver mandag, og vitaminer i vandet hver torsdag.

Min ynglesæson starter dagen efter DBF´s udstilling først i december, hvor jeg, når fuglene kommer hjem, giver kamille the i vandet i 3 dage, for at give dem et løft efter udstillingen. Herefter sætter jeg hunnerne enkeltvis i yngleburene og det samme med hannerne. Hunnerne i den ene ende og hannerne i modsat ende af fuglestuen. Så giver jeg ESP4, som er en forebyggelse for bl.a. sortplet – en tarmbakterie som slår mange unger ihjel i de første dage efter de er klækket.

Scan1R   Scan10001R   Scan10002R
Klik på billederne for at få dem op i større format

Jeg har ca. 3 timers lys hen over efteråret, som jeg begynder at udvide med ½ time 2 gange om ugen (mandag og torsdag), efter udstillingen.

Hunnerne vil i starten af januar begynde at bygge rede, og når de næsten er færdige med det, sættes hannerne ind. Det er også på det tidspunkt, at jeg begynder at give æggefoder 2 gange om ugen, hvor jeg har tilsat ærter og gulerødder, negerhirse og japanhirse – frøene opblødes som frøfodret med 10 min i vand dagen før det blandes i æggeblandingen. Når der er lagt æg, og hunnen er begyndt at ruge, får de æggefoder hver dag.

Når den første unge klækkes (og her skal lyset være kørt op til min. 14 timer i døgnet), tilsætter jeg vitaminet Amina – Forte sammen med Grog i æggeblandingen Det gives bl.a.for at undgå sortplet, Grog får de i 30 dage. Jeg tilsætter Flagellamix i drikkevandet i de første7 dage af ungernes levetid, som bl.a. modvirker svedesyge.

Scan10003R
klik på billedet for at få det op i større format


Ungerne tages fra efter ca. 24-30 dage, hvor de fortsætter med opblødt frø, æggefoder, ærter og gulerødder, vitaminer mandag i foderet, og i vandet om torsdagen.

Mine fugle laver 2 kuld om året, nogle enkelte får lov at lave 3 kuld. Jeg lukker helt ned for yngleperioden 1. juni, hvor den sidste unge er taget fra og er sat i voliere.

Fuglene går så i voliere hen til i starten af september, hvor de bliver indfanget og sat i kassebure med 4 i hver. Alle bliver trænet i udstillingsbure, og sidst i september er udstillingsfuglene udvalgt.

Træningen af udstillingsfuglene hen over efteråret er en vigtig periode for mig, da det er i træningen jeg udvælger mit ynglehold til den kommende sæson.
Scan10004R                klik på billedet for at få det op i større format

Jeg har forsøgt at lave nogle skemaer over ”sådan gør jeg”, og hvis Du/I har spørgsmål er I velkommen til at ringe til mig på telefon 29222207

Per Larsen

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.