Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Fodring og pleje





BEKÆMPELSE AF BLODMIDER  af frank 2009 0491r

 

 

 Der er ikke ret mange kanarie opdrættere, der på et eller andet tidspunkt ikke har oplevet et angreb af den røde blodmide. Vi kan uden diskussion fastslå, at forekomst af den røde blodmide i fugleholdet er et irriterende problem, der giver døde unger, meget arbejde og rigtig mange ærgrelser.

 

Den røde blodmide (Dermanyssuses gallinae) er ca. 1mm lang, den har to sæt munddele, hvoraf den øverste bruges til at suge blod med. Når miden er fyldt med blod, er den rød og meget let at få øje på. Efter at den har fortæret måltidet, bliver den mørk til grålig.

 

Blodmiden er nat-aktiv. Ved at lyse på de pinde, hvorpå fuglene sover, kan man se dem løbe på pinden. Om dagen er de gemt i revner, mellem burene, i rederne, og når angrebet er rigtig slemt også under ædeskålene. Det er også i de områder, hunnen lægger sine æg.

Efter et blodmåltid er hunnen klar til at lægge æg og efter yderlig et måltid, er hun igen klar til at lægge æg og sådan forsætter æglægningen. Med den rigtige temperatur, for eksempel i sommerperioden, er udviklingen fra æg til en voksen mide omkring 10 dage.

 

Fra Elanco Animal Health er der markedsført et nyt produkt, ELECTOR PSP, mod mider

Produktet, som er et naturprodukt, er ifølge annonce i Dansk Erhvervsfjerkræ, godkendt til bekæmpelse af mider i hønsehold, uden at man først fjerner æg og høns.

Det var en nærliggende tanke at produktet, måske kunne løse et af de største problemer i vores fuglehold.

 

Formanden for DBF, Bjarne Pedersen, havde i længere tid været plaget af mider i sit fuglehold, Bjarne havde købt midler hos dyrlæge, foderstof og dyrehandler uden at resultatet var tilfredsstillende, altså stadig en kamp mod miderne.

Bjarne har sine fugle i kælderen med en konstant vinter temperatur på 16 grader, en perfekt temperatur til at opdrætte mider i, og det gjorde han så. Det nye middel er kun godkendt til hønsehold, men her var det perfekte sted at afprøve midlet i et fuglehold .

 

Vi lavede en blanding af Elector og vand og fulgte meget nøje brugsanvisningen.

Uden at flytte de rekvisitter der normalt bruges i et fuglerum, sprøjtede vi overalt i rummet.

Da vores sprøjte ikke kunne forstøve tilstrækkeligt, samlede væsken sig i store dråber på de sprøjtede flader. Vi erfarede, at ved at fordele væsken med en fugtig klud, blev der efterladt tilstrækkelig af midlet til at få fuld virkning.

 

I et kælderrum ved siden af har Bjarne voliere, her var der naturligvis også mider. Da produktet er godkendt til behandling, medens hønsene er i rummet, besluttede vi at sprøjte medens fuglene gik i volieren.

Efter 3 dage var alle mider døde, også dem under skuffer og mellem burene. Ingen af fuglene blev efterfølgende syge eller havde nogen form for reaktion. Vi sprøjtede den 15. november og nu 3 måneder senere er det ikke muligt at finde en mide i rummet.

 

Ved at sprøjte en eller to gange i ynglesæsonen er det vores opfattelse, at vi kan løse mide problemet uden at skulle fjerne fugle, have burene ud og vaske dem af og uden selv at blive plaget af et kvælende produkt.

 

Ønsker I at høre mere om vores særdeles gode oplevelse, er I velkommen til at ringe til en af os.

 

DBF

Frank 



DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.