Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

International

Fife i Danmark

Fife i Danmark

Oversat fra Cage & Aviary Birds – November 20 2008
Artikel skrevet af David Shelbourne. Oversat af Henrik Holm


fife01

Interview med Per Larsen af David Shelbourne.
Fra Cage & Aviary Birds - May 14- 2009, af David Shelbourne.
Oversat af: Henrik Holm 22 - 07 - 2009
Fifes i Danmark.
David Shelbourne er imponeret af førende Dansk Fife Fancy opdrætter PER LARSEN

FIFE FANCY KANARIEFUGLE.

Fife fancy kanariefuglen (den lille ædelsten) synes i dag at være ligeså populær i udlandet som i England. Dette alt sammen takket være den afdøde Walter Lumsden og gruppen af skotske opdrættere der bestemte sig for at formindske den tids Border.
Per Larsen, formand for Dansk Border og Fife Klub leder en gruppe af engagerede danskere der kæmper for Fife Fancy. Han har arbejdet med Fife Fancy i omkring otte år. Som dreng gik han med sin fader til fugle udstillinger og klubmøder der opmuntrede unge mennesker til at opdrætte fugle. Senere begyndte Per og hans kone at holde kanariefugle i et værelse i deres daværende lejlighed.
Han blev tiltrukket af kanariefugle gennem Border Fancy opdrætter Frank Darling. Frank Darling ydede værdigfuld støtte for Per da han begyndte at holde fugle. Per udtaler ” Frank er den opdrætter jeg respekterer mest i dag”.
Som mange andre nye opdrættere lavede Per mange fejl da han begyndte, fx. med for meget lys og hvordan han sammensatte fuglene. Men i dag gør han sig mange tanker om hvordan han avler med sine fugle. Hans nuværende fuglestue er samme størrelse som den første nemlig 5 meter x 5 meter (16fod 4 tommer kvadrat). Men han har lavet mange ændringer for at opnå den nuværende opsætning der gør tingene mere brugervenlige for såvel fugle som opdrætter, så som håndvask og løbende vand etc. Denne fuglestue er af træ med to udendørs voliere på 2 meter x 4 meter (6 fod 6 tommer x 13 fod 2 tommer) forbundet med to små indendørs voliere. Per praktiserer linje avl samtidig med nyt blod fra andre nu og da. Han holder mest af gul intensiv.
Per er ejendomsinspektør og tidligere radioofficer i den danske flåde. Jeg finder hans mening omkring dyrehold interessant – han mener at dyrehold og kæledyr ligesom børn medfører et livslangt ansvar.
Jeg spurgte ham hvorfor han troede at nogle opdrættere ikke havde succes med deres opdræt. ”Generelt set drejer fuglehold sig om at være fokuseret og tålmodig.” svarede han.. ” Tålmodighed kan være evnen til at vente på den rigtige fugl er klar til avl”.
”Jeg synes nogle opdrættere er alt for hemmelighedsfulde – Mange er bange for at fortælle om deres fejl” forsatte han. ” Jeg synes de skulle være mere åbne, fordi det ville hjælpe andre – såvel rutinerede som begyndere med at forbedre deres hobby.”
Ligesom andre opdrættere i verden rammes vores danske venner af besøg af rovfugle, katte og andre rovdyr. For at undgå rovfugle er Pers volieretag ikke gennemsigtigt, mens hans hund holder kattene væk.

 
Hans nuværende fuglehold stammer fra Harald Sell i Tyskland og i år håber han blandt andet at fremvise nogle isabel farvede. Sidste år vandt han bedste flerårige ved de Åbne Nordiske Mesterskaber. Hans meste gennemgående fugle er gul, grøn og grønbroget. Han er medlem af DKK, JFKK og DBF. Yderligere håber han at melde sig ind i Tyske Schorten i det kommende år.

David Shelbourne er General Secretary for North Wales Fife Fancy Club og har vundet utallige præmier på alle niveauer.

Diæt og Helbred.

Per fodrer med standard kanariefrø plus opblødte frø hver anden dag. Yderligere gives frugt, kogte kartofler og mælkebøtteblade. Jeg spurgte ham hvilke forhold han tog mod sygdomme. ”Hvis fuglene lever i et rent miljø er dette et stort skridt mod at undgå sygdomme” sagde han. ” Jeg renser pindene med sæbevand og opbløder dem i klorin. En varieret diæt er en også en god hjælp."

 

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.