Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Hjemme hos:foto-IMG 6651HJEMME HOS KIRSTEN OG GERT.

Tæt på Koldings bymidte bor Kirsten og Gert i en dejlig villa med en lille velplejet lukket have. På græsplænen tæt ved volieren er der et bord med et par stole, hvor Kirsten og Gert ofte sidder og glæder sig over de mange fife fancy unger i volieren.

foto-IMG 6657 foto-IMG 6659
foto-IMG 6578 foto-IMG 6580

 

foto-IMG 6575

 

Efter at have beundret de mange smukke planter og livet i volieren og i fuglehuset, satte vi os ind i udestuen, hvor Kirsten havde dækket op. Her hyggede vi os samtidig med, at Gert fortalte om sit fuglehold.


Som ung nygift byggede Gert en voliere og købte en flok undulater. Desværre faldt de hen af vejen ”af pinden”. Det viste sig, at det var naboens børn, som med et gevær var årsagen til dette. I en lang årrække arbejdede Gert inden for slibemaskine branchen. Arbejdet krævede mange rejser til udenlandske virksomheder, hvilket gjorde det umuligt samtidig at passe et fuglehold. Som 60 årig valgte Kirsten og Gert at gå på efterløn. NU kunne han få ønsket om et fuglehus med tilhørende voliere opfyldt.


Det lille fuglehus og voliere blev bygget og meget hurtigt kunne man både høre og se zebrafinker, husmandskanarier m.f.


Gert blev medlem af den lokale fugleforening og mødte der Frank Darling.  Denne kontakt var årsagen til, at interessen for kanariefugle voksede. Via sit mange årige venskab med Erik Windeballe i Fredericia kom Gert også i kontakt med Per Larsen. Dette netværk gav Gert en god viden om kanariefuglens pasning og pleje.

foto-IMG 6596 foto-IMG 6597
unger taget fra unger taget fra

 

Da Bent Jørgensen i Kolding blev syg, mødte Gert op hos Bent hver dag i en længere periode for at hjælpe med fodring, rengøring m.m.

På et tidspunkt blev det nødvendigt for Bent at sælge det hele. Både fugle og voliere skulle væk. Som afslutning fik Gert 16 fife fancy, som tak for hjælpen. Disse fugle er i dag grundstammen i Gerts fine fifeopdræt. Efterfølgende har Gert erhvervet fugle fra vores tyske medlem Harald Sell.

Året 2012 var ikke et godt avlsår Der var ganske vist mange unger i rederne (60 i alt), MEN kun 17 kom på pind. Gert var da tilfreds med 17 unger, men kunne ikke acceptere de mange dødsfald. Det år var Gert tæt på at stoppe, men kontaktede heldigvis Frank Darling og fik der ideer til at komme videre.


I år har Gert fået 73 unger. 77 æg er klækket, altså kun 4 dødsfald af unger, samtidig har der kun været ganske få tomme æg – FLOT. Gert mener, at årsagen til årets flotte avlsresultat er et tæt samarbejde med andre opdrættere om brugen af vitaminer/medicin m.m. Et samarbejde efter en i forvejen fastlagt plan (se Per Larsens indlæg på hjemmesiden fra marts måned). Denne plan har Gert fulgt til punkt og prikke.

foto-IMG 6592 foto-IMG 6594
foto-IMG 6638 foto-IMG 6613

 

foto-IMG 6639
foto-IMG 6614Gerts fuglehus er et velindrettet 4 kantet hus med et loftvindue, som giver ekstra lys. I 2013 købte Gert nye bure fra plastværkstedet i Galten – 12 enkeltbure, 1 tredelt og 2 store (lavet efter tegning). Gert er meget glad for burene, de er f.eks. nemme at rengøre.foto-IMG 6598foto-IMG 6632 foto-IMG 6654
unger indenfor på vej fra voliere unger i voliere

 

I forbindelse med rengøring af bure, drikkeglas m.m. bruger Gert en kompressor med luftpistol. Selv de sværeste steder bliver fuldstændig rene.

 

 

foto-IMG 6608 foto-IMG 6603
foto-IMG 6610 foto-IMG 6607

 


I yngleperioden har Gert virkelig styr på fugleholdet:

En han alene i buret markeres med en sort tape.

Første æg/antal æg en rød tape.

Første unge/antal unger en gul farve.

Ringnumre markeres med en grøn tape.

Alle unger ringmærket markeres med en blå farve/betyder færdig.

foto-IMG 6642

 

Gert arbejder meget systematisk med fugleholdet og de mange rekvisitter, som hører til. Han bruger sjældent tid på at lede efter ting – alt har en plads og er rengjort.

foto-IMG 6599 foto-IMG 6604
foto-IMG 6595  foto-IMG 6612

 

Som opdrætter er Gert ganske ung, men han har allerede opnået flere gode placeringer. På regionsudstillingen i 2012 fik han 2 guld, 2 sølv og 1 bronze. På den tyske udstilling i Büdelsdorf fik han en klassevinder og på vores udstilling i 2013 fik han også en klassevinder.

foto-IMG 6616 foto-IMG 6620

 

Udstillingsresultatet er ikke afgørende for Gerts interesse. Det sociale samvær og balancen i fugleholdet er vigtigere – ” der er nu ikke noget smukkere, som når både hun og han fodrer ungerne”.


Gert sidder også i vores bestyrelse, hvor han yder en flot indsats. Samtidig er Kirsten en del af ”madgruppen” på vores udstilling i Korup, Odense.

En tak for stor gæstfrihed til Kirsten og Gert.

tekst: Ole
Billeder: Jytte

Translate

danlenfifrdeisnosv

Vi har 29 gæster og ingen medlemmer online

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.