Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Hjemme hos:
HJEMME HOS JAN PEDERSEN.
jp  038r

 

Lørdag den 24. april kl. 13.30 kørte vi ind i byen Høng, hvor vi hurtigt fandt frem til Vestergade 8.

Vi blev modtaget af hunden ”Fifi” og Jans kone Jutta, som sendte os om bag huset , hvor vi mødte Jan midt i den dejlige have, som i høj grad bærer præg af, at Jan har arbejdet som brolægger.


jan pedersen 002r jan pedersen 004r
jan pedersen 005 rr jan pedersen 057r


Alle bede og plantearrangementer var på smukkeste vis omkranset af forskelligartede sten.

Bagerst i haven havde Jan for år tilbage bygget et stort flot fuglehus i sten. Inden døren blev åbnet til fuglehuset fortalte Jan lidt om sit liv med kanariefugle. I 1957 købte han de første kanariefugle (5 kr. pr par) – det var harzerkanarier. Jan har lige siden haft kanarier – først harzer, så agat, i 1992 købte han lizard, som siden da har været i fuglestuen. Den nye lizard stamme har han købt af den fynske opdrætter, Erling Holm. Gennem årene har Jan vundet mange store udstillinger med sine lizardkanarier. Ud over lizard har Jan i dag også Border Fancy.

jan pedersen 007r jan pedersen 008r
jan pedersen 009r jan pedersen 010r
jan pedersen 011r jan pedersen 012r
jan pedersen 015 r jan pedersen 016r

 

Han købte de første Border Fancy i 1997 af Frank Darling. Ud over de købte fugle fik Jan en ekstra hun med i kassen med bemærkningen: ” den hun får du ikke noget ud af”. Det første år gav den fugl han fik foræret ingen unger, MEN året efter gav den 10 unger. Jan udstillede 2 af dem på DKKs kåringsskue, hvoraf den ene blev kåret som den bedste figurfugl på udstillingen. Flere af Jans Border Fancy stammer ellers fra Bjarne (vores formand).

jan pedersen 020r jan pedersen 031r
jan pedersen 032r jan pedersen 048r
jan pedersen 047r jan pedersen 037r


Nå, nu blev døren til fuglehuset åbnet. Et stort lokale med ynglebure langs den ene side og voliere på den anden. Alle voliere var løftet ca. 1 meter over gulvet, hvilket var praktisk i forbindelse med rengøring og samtidig gav det plads til alle hans fuglerekvisitter.

Der var æg og unger i mange reder. I volieresiden var der naturligvis en del kanarier, men også lidt bjerglorier, et par blå penant samt en gammel kanin, som Jan havde fået af et barnebarn.

I samtlige voliere havde Jan lavet udflyvningshuller til den dag, hvor ”pengekassen er til at bygge udendørs voliere”.

Jans hjemmelavede reder.

jan pedersen 042r

jan pedersen 041r jan pedersen 043r


Jan bruger en alm. god frøblanding, spirer rybs og hvede, laver selv sin opmadningsfoder ved brug af æg, rasp og sukker, som presses gennem en bollesprøjte med en masse små huller.

jan pedersen 059r jan pedersen 060r

Ca. 1 mdr. før yngleperioden og til fældeperioden får alle fuglene spiret frø, æggefoder samt levertran.

Jan har året igennem ca. 10 timers lys i fuglestuen. Op mod yngleperioden ”køres” lyset op med ½ time pr. uge til min. 14 timer.

Jan har gennem årene haft mange gode oplevelser i forbindelse med at udstille. Han husker især følgende:

1.      Jan har som tidligere nævnt vundet mange store udstillinger med sine lizardkanarier. Det år, hvor han kunne vinde lizardpokalen til ejendom, blev han slået af vores hjemmesides redaktør. Jytte og Jan havde hver en fugl med høje ens point, hvor den udenlandske dommer valgte Jyttes fugl som den bedste. Den oplevelse glemmer Jan aldrig (blev sagt med et stort smil).

2.      I 1999 fik Jan guld, sølv og bronze med 3 udstillede fugle på DKK`s kåringsskue.

3.      Fik udstillingens bedste figurfugl med en Border Fancy (hvis nok i 1998).

jan pedersen 034r jan pedersen 033r

  Jan  har på intet tidspunkt haft store uheld i fuglestuen – aldrig sort plet, men dog røde blodmider ind imellem. For år tilbage klarede han effektivt det problem med en vapona strips. Den er dog for år tilbage blevet ulovlig her i landet. Hvis Jan igen får røde blodmider vil han afprøve det nye middel, som sælges af specialforeningens kasserer, Flemming.

 

Jan har et ønske om at besøge/evt. udstille på specialforeningens store internationale udstilling i Odense i 2012.

En stor tak til Jan for et par hyggelige timer.

tekst Ole
foto Jytte

Translate

danlenfifrdeisnosv

Vi har 30 gæster og ingen medlemmer online

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.