Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Henrik Holm på udstilling i Stafford 2015



henrik holm 066rStafford National Bird Show 2015
Skrevet af Henrik Holm

Faktisk havde jeg opgivet at komme afsted til UKs National Bird Show i Stafford. Imidlertid valgte vores gæster at melde afbud med kort varsel. Efter at have vendt skråen i munden et par gange og rådført mig med min bedre halvdel, tog jeg beslutningen.  Afsted skulle jeg, på trods af at det måtte blive på egen hånd.
David Shelbourne
Fik kontakt med David Shelbourne, som er General Secretary i Fife Fancy Federation. Han lovede at arrangere et adgangsgivende armbånd til mig og fortalte, at han og de andre ville være på udstillingen dagen før for at organisere alting. Derfor valgte jeg at ankomme til Stafford dagen før showet startede.

Ruten til Stafford er lidt kringlet. De nærmeste lufthavne er Birmingham og Manchester. Derfra er der omkring en lille time med tog til Stafford. Der er andre muligheder så som at finde en rigtig billig flybillet til Luton (London) og derfra leje en bil til Stafford. Denne løsning synes jeg dog kræver, at man er mere end en person før det kan betale sig. Tog fra London til Stafford er både en lang og dyr affære.

Så valget endte med en flybillet til Manchester og herfra tog til Stafford. Her havde jeg grundet sen ankomst en overnatning i Manchester. Næste morgen tog jeg så toget til Stafford. Servicen på de Britiske jernbaner er i helt i top. På perronerne står altid personale klar til at assistere de rejsende med råd og dåd. Derfor er tog i UK ikke noget problem.

Efter at have checket ind på The Swann Hotel i Stafford forsatte jeg efter morgenmaden til Stafford Showground med taxa. Grundet det store show var de fleste hotelværelser i nærheden af udstillingen optaget.
Stafford Showground er kæmpestor, så det var lidt besværligt at finde frem til den hal, hvor Fife Fancy Federations holdt til. Men efter lidt søgen frem og tilbage lykkedes det endeligt uden at blive stoppet af security. Når man går med et stort kamera over skulderen, tror mange, at man er en form for officiel fotograf og lader en passere uden problemer.
Så efter lidt søgen fandt jeg så David Shelbourne og hans team.
David er ud over at være General Secretary for FFF også General Secretary for North Wales Fife Fancy Canary Club. Han har altid været en god hjælp for DBF klubben. Specielt da vi startede op i 2008, var han manden, der hjalp med kontakter samt kontaktede dem der ikke svarede på vores forespørgsler. Dette var så til gengæld første gang jeg mødte ham personligt.
David Shelbourne udstyrede mig med et rødt armbånd, som gav mig adgang til alle haller i de dage jeg var der. Dette havde jeg sandelig god gavn af lørdag, hvor udstillingen blev sat op og især om søndagen, hvor showet var i gang.
Jeg blev med det samme introduceret til det team, der arbejdede for FFF. Faktisk blev jeg introduceret til et hav af mennesker både lørdag og søndag, hvilket var rigtig fint. Desværre kan det være svært at huske dem alle fra hinanden, men ved at sørge for at redde visitkort tror jeg, at det lykkedes mig at holde de fleste in mende.
Alle havde naturligvis meget travlt. At holde logistikken for over 900 Fife Fancy er ikke enhver beskåret. Yderligere skulle der sættes en hel del hylder op. Jeg hjalp naturligvis til, hvor jeg kunne, men gutterne havde helt klart prøvet det før, så det var vigtigt ikke at gå i vejen. Der var dog tid til, at vi kunne snakke. Disse små pauser blev efter engelsk tradition fyldt ud med en kop te. Sjældent har jeg da fået så meget te, men det var ligesom en del af konceptet, når man ville snakke med de forskellige.
Jeg var naturligvis interesseret i, hvordan de loggede alle de fugle, der skulle checkes ind. Her havde David Shelbourne et stort excellark hvor alle deltagere var registreret med de fugle samt klasser de var repræsenteret i. Man bogførte så personen samt fuglene ved at markere de fugle, der evt. ikke blev checket ind, hvilket var et fåtal.

Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Hylderne sat op FFFs udstilling foto Udstillings hylde. Bemaærj tapen til at adskille klasser
Hylderne sat op FFFs udstilling Udstillingshylde, bemærk tapen til at adskille klasser
foto Ind checkningspapire foto FFFs ind checkning fugle ankommer lørdag aften
Indtjekningspapir FFFs indtjekning, fugle ank. lørdag aften
foto Fugle ankommer til indcheckning foto Fugle kommer ind om lørdgen
Fugle ank. til indtjekning Fugle kommer ind om lørdagen



Dette gik rimelig tjept, hvilket også var nødvendigt, når så mange fugle skulle indskrives.  Alt dette startede lørdag eftermiddag og forsatte så til om aftenen ved syv- ottetiden. Herefter var der så almindelig opbrud indtil næste dags morgen, hvor de sidste 500 fugle skulle indskrives inden dommerne begyndte klokken 0900.
Jeg fik et lift til hotellet med et par af de irske opdrættere. Ville gerne have været på samme hotel, men som tidligere nævnt var ledige sengepladser i nærheden af Showground  en klar mangelvare under udstillingen.


Imens at FFF, Border Konvention og andre fugleforeninger satte hylder op, knoklede utallige leverandøre med at sætte deres boder og habengut op i andre haller. I nogle af hallerne arbejdedes der i to etager. Store lastbiler ankom uafbrudt med vare. Jeg gik lidt rundt og kikkede for at sikre mig, at jeg ville kunne finde rundt næste dag, når der rigtig kom tryk på.

foto Udsigt over salgshal


Her løb jeg ind i en flink mand, der ligesom andre troede, at et stort kamera gør en til journalist. Denne misforståelse fik vi dog hurtigt rettet. Manden, der hedder Chris Watkins, havde startet sit eget lille firma for to år siden, hvor han bl.a. lavede kasser til udstillingsbure i træ. På udstillingen så jeg, at de quicko tasker vi plejer at bruge i Danmark kun blev brugt i meget ringe grad her. De fleste bruger trækasser for det meste lavet i tyndt træ. Her står udstillingsburene tæt sammen ofte støttet af skinner, der passer nøjagtigt til fx border-bure. Bagdelen ved disse kasser er vel at de er lidt tungere og svært stive i deres udformning. Fordelen er, at udstillingsburene er bedre beskyttet, hvilket vel på en eller anden måde er temmelig vigtigt. Ofte er der i låget lavet holdere til pumpe/drikkeglas. Ydermere synes jeg, at der er god stil over de trækasser. Hvis nogen skulle være interesseret så er email adressen:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..
I den sammenhæng skal man være obs på forskellen mellem vores borderbure og de engelske Dewar Show
Cages.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Ex paa Watkins håndlavede kasser foto EX på kasse indretning foto Ex på transport kasser
Watkins håndlavede kasser Kasse indretning Transportkasser

Næste morgen væltede det ind med flere vare og flere mennesker. Der var trille kø næsten hele vejen ind. Jeg skyndte mig om til FFFs hal for at følge med i indcheckningen. Den gik rigtig fint. Næsten ingen ventetid og naturligvis masser af glade forventningsfulde udstillere. De civile gæster havde på dette tidspunkt ikke adgang til udstillingshallerne, men måtte tage sig til takke med salgshallerne. I salgshallerne var der allerede sort af mennesker. Der var naturligvis også opsat små private salgsboder for private, der solgte overskudsfugle samt hjemmegjorte fugle ting.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Salgshal bliver bygget op foto 2 Udsigt over salgshal
Salgshal bliver bygget Udsigt over salgshal



Klokken 0900 startede dommerne. Hos FFF var det Terry Kelly, Alan Wilson, Mick Major og Patrick Major. Der var 904 Fife Fancy til bedømmelse.

For Border Konvention dømte Tony Finn og John Furley. Der var omkring 300 Border Fancy til bedømmelse.

Vinder med den bedste Border blev M. Barnett, som sammen med J Range tog alt.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Border vinder foto 2 Border vinderer
Border vinder  Border vinder


Vinder (BIS) blev Herd & Sommerville der sammen med Clarke & Gillott satte sig tungt på førstepladserne.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto BIS Fife foto Klassevinder Fife af Tony Carline
Fife vinder  Klassevinder Fife af Tony Carline



Fife Fancy dommerne stod tæt på indskrivningen og var derfor let at følge. På trods af en travl Schedule havde de tid til at snakke med de heldige, der havde adgang til udstillingshallerne på det tidspunkt. Hver dommer blev betjent af tre fire stewarder.  Stewarderne fik besked fra udstillingschefen om hvilke klasser de skulle bringe frem. Udstillingschefen sørgede endvidere for at dommerne udfyldte de relevante dokumenter, så snart de havde færdiggjort en klasse. Dette betød at arket med resultater kunne distribueres et kvarter efter den sidste fugl var færdig dømt..
Bagefter var der fin tid til at nyde alle fuglene inden overrækkelsen af præmier kunne finde sted. Her var den megen støj dog lidt af en forhindring for, at vi kunne høre hvad David sagde.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Dommer Patrick Mayor på arbejde foto Dommerne arbejder foto Alle fire dommere efter bedømmelse. Fra Venstre Patrick Mayor Alan Wilson Terry Kelly og Mick Mayor
Dommer Patrick Mayor på arbejde Dommerne arbejder Alle 4 dommere efter bedømmelsen
fra venstre Patrick Mayor,
Alan Wilson, Terry Kelly og Mick Mayor


Den sidste del af udstillingen var udlevering af fuglene. Her fik udstillerne selv lov til at hente deres fugle, hvilket man nok kunne undre sig over. Hvordan kunne FFF  sikre sig, at alle fik de fugle de skulle have, uden at fejltagelser og tyveri skulle ødelægge dagen for nogle. Her gik ikke alt lige efter hensigten, men de dygtige arrangører fik lynhurtigt etableret et slusesystem, hvor alle fik efterset deres kasser med udstillingsbure inden de forlod hallen. Dette gav naturligvis en del kø, hvilket David Shelbourne udnyttede til personlig at få sagt tak for i dag og farvel til alle deltagerne. Meget fin detalje.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Udstillere checker ud. David Shelbourne siger farvel og tak foto To trætte arrangøre sent lørdag
Udstillere tjekker ud 2 trætte arrangøre sent lørdag



Til sidst fik alle stewarderne travlt med at pille alle hylderne ned. Dette gik meget hurtigt og inden man havde set sig om var der klart overalt.
Personligt var jeg heldig med at få et lift tilbage til hotellet af en af de nye venner.

Venner fik jeg masser af og snakket fik jeg også, så halsen blev ganske tør.
Dommerne var jo for de fleste kendte på dansk grund. Terry og Patrick, der begge er kendte ansigter i DBF sammenhæng, udtalte sig meget positivt om de vellykkede udstillinger hos DBF.
Jeg fik også en god snak med flere af de ansatte ved det engelske fugle magasin " Cage & Avairy Bird" . Jeg tror, at mange kvier sig ved at holde bladet med et fast abonnement. Her skal man bemærke, at bladet kan erhverves via nettet som apps. Hermed kan man nøjes med at købe de udgaver som har ens interesse. Pris 16 kr stykket. Der er naturligvis mulighed for at se dele af bladet før man køber det.


Mens Terry Kelly dømte i Fifes havde hans kone Pam travlt i deres bod med at sælge en ny udgave af Terrys bog sammen med film omkring opdræt. Det var lidt svært at få snakket meget med Terry, da jeg jo selvsagt ikke var den eneste, der ville snakke med ham. Bl.a. stod " Cage & Aviary Bird  magzines" journalister klar  med blokke og kamera.
En af de nye irske venner Charlie Gardiner udtrykte ønske om at komme til at dømme for DBF. Vi har hans kort i tilfælde af det skulle blive aktuelt.
Mange af dem jeg fik kontakt med ”arbejder” på nettet og via facebook. Jeg kan varmt anbefale alle til at kikke godt med på facebook. Der er rigtig mange gode billeder fra dygtige opdrættere.
Se fx:
Clarke and Gillott fife Show Canaries (website)
Cage & Aviary Bird Magazine ( facebook)
Fife Fancy Federation (website)
A&S Kendall (facebook venner)
Tony Carline ( facebook ven)
Etc


Alt i alt et par aldeles dejlige dage. Flot udstilling og godt arrangement. Jeg fik nogle meget fine kontakter til nogle gode lokale opdrættere. Det negative er vel, at showet kun køre i en dag. Dette betød at nogle af de butikker og fugle, der var sat frem blev gennemgået noget overfladisk. Showet er alligevel meget anbefalelsesværdig, men man skal have gode ben for at være med. Man kommer til at gå mange kilometer for at dække så meget af udstillingen som muligt.

De holder store Fife Fancy seancer derovre. North Wales havde sidste år 800 Fifes, North of England omkring 1000 Fifes og Midland 1600 Fifes. Der er meget at komme over at kikke på.
For dem der måske tøver med at tage turen, fordi deres partner ikke har den samme passion for fugle, vil jeg gerne gøre reklame for, hvor smukt der er i England. Alene turen med toget var en flot oplevelse med grønne bakker, skove og dyr i rigtig  ”country style". Stafford er en rigtig hyggelig by, hvilke de medfølgende billeder gerne skulle give en ide om.


Klik på nedenstående billeder for at få dem forstørret.

foto Andet Stemmingsbillede Stafford foto Kirken Stafford foto Stemmings billede Stafford
Stemningsbilled fra Stafford Kirken i Stafford Stemningsbilled Stafford

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.