Hjemme hos:




HJEMME HOS HENNY OG FRANK (1. del)

Henny og Frank bor i Vester Nebel tæt ved Kolding. De har et dejligt hus med en velfriseret have, hvor en stor mængde krukker med bl.a. blomstrende fuchsiaer fylder godt op i størstedelen af den frostfrie periode.

I huset har Frank et stort lyst fuglerum, hvorfra der er direkte adgang til haven. I
denne omgang kommer vi dog slet ikke ind i fuglestuen, idet Frank har så meget andet at fortælle.


Frank voksede op i et landbrugsmiljø tæt ved Viborg.

franks barndomshjem kopir
Her ses Franks oldeforældre foran Franks barndomshjem


 Gården, som var udgangspunkt for Franks opvækst, havde i flere generationer været i familiens eje.

jysk hingstrHesteopdræt havde familiens store interesse. Franks tipoldefar var en af de fremtrædende opdrættere i avlsarbejdet af den Jyske Hest. Hans oldefar kørte i 1896 i hestevogn fra Viborg til Paris og deltog på verdensudstillingen med en jysk hingst, en af Grensten hingstene. Da udstillingen var slut kørte de hjem igen. Hele turen varede ca. 2 måneder. (På billedet ses en jysk hest foran kanen).

frank 10-12 rr
Interessen for opdræt har Frank fra sit barndomshjem. Som dreng havde Frank et opdræt af duer på loftet over et udhus på gården. I perioder kunne der være ca. 200 duer. Ind imellem kom en dueopkøber cyklende fra Viborg. De købte duer, blev aflivet på stedet og ophængt i snore på opkøberens cykel – styr, stang, bagagebære osv. Der blev typisk afregnet med ca. 50 kr., hvilket var et meget stort beløb for en dreng i 1950.

franks farmor kopi.jpgr
Hjemme hos Farmor og Farfar, hvor Frank opholdt sig meget

 

I samme periode havde Frank dværghøns, en tam krage og en tam allike. Ofte sad kragen eller alliken på sengekanten i Franks værelse. På cykelture til byen sad en af fuglene ofte på hans skulder. På en tur til bageren havde Frank alliken på skulderen. Uheldigvis fløj fuglen hen i en bakke med flødekagerne og skabte kaos. Det blev dog ikke til nogen større sag, idet bageren, Peter Hesselberg, selv var en inkarneret og meget kendt brevdue opdrætter.

orla hesselbergr kopiNavnet Hesselberg er også kendt i DBF, men med fornavnet Orla (billedet). En aften Henny og Frank sad og hyggede sig hos Jette og Orla, spurgte Jette: "hvor kommer du fra Frank". Da Frank sagde Vammen, udbrød Orla: ”der bor min onkel Peter”. Det viste sig, at da de var små, havde de været naboer i den lille landsby.


Franks interesse for dyr og avlsarbejde generelt gjorde, at han som ung kom ud at tjene på en gård. Der gik ikke lang tid, før der blev købt en hest - foderet til hesten blev en del af lønnen.


Senere blev det til et uddannelsesforløb som landbrugstekniker. Franks første arbejdsplads var i Skive i en frøavlsvirksomhed. På det tidspunkt (1965) købte han sine første kanariefugle – farvekanarier. Samtidig blev Frank medlem af Skive Fugleforening. Her udstillede han for første gang. På udstillingen var der både småfugle, kanarier, papegøjer og parakitter. Alle fugle blev bedømt af samme dommer, Åge Madsen. Åge Madsen var ornitolog og boede midt i en skov lidt syd for Viborg. Han havde masser af fugle i voliere samtidig med, at spurvehøgens rede var nærmeste nabo. Han var landskendt for sin både almene og specifikke viden om fugle i naturen og fugle i fangeskab. Han forfattede på det tidspunkt en række spændende artikler.


I 1967 fik Frank en opfordring til at blive medlem af Racekanarieklubben – RKK.

Man kunne ikke selv melde sig ind i RKK, det krævede en opfordring fra foreningen. Det var Orla Hovmøller, som Frank købte sine første kanarier af, der spurgte om Frank ville prøve at udstille. Frank tog imod opfordringen og blev efter 1 års prøvetid medlem. Udstillingen blev afholdt i Foreningernes Hus i København. Der var også dengang rigtig langt til "udkants" København så Orla Hovmøller og Frank tog med indenrigsfly fra Karup til Kastrup. Fuglene havde de i transportkasser i kabinen. Tilsammen havde de mere end 40 fugle med.


I denne lidt lukkede kanarieklub kom Frank tæt på flere af datidens kendte kanarieopdrættere, f.eks. S.E. Poulsen og Curt Enehjelm, som Frank lærte meget af.
 


RKK gik i sig selv omkring 1972. Flere af de ældste opdrættere var ikke længere aktive og ønskede ikke at arbejde for at yngre opdrættere blev optaget i foreningen.


Frank var på det tidspunkt blevet medlem af JFKK og blev senere medlem af DKK.

I 1969 blev Frank på RKK´s udstilling begejstret for Border Fancy. Det var Vilhelm Jørgensen (gamle Jørgensen) fra Glostrup, som havde nogle dejlige Border Fancy, Frank kunne dog ikke købe af ham, da han kun havde ganske få. Frank måtte nu sætte fokus på England. Via The Green, Sinnamon and White Border Fancy Canarie Club i Bristol kom Frank i kontakt med Des Horswell. Des skaffede Frank nogle isabeller, som med fly blev sendt til Kastrup. En flytransport Bristol – London - Kastrup kostede dengang 6,10 pund. Frank har stadig kontakt med Des Horswel.


I næste afsnit af vores besøg vil Frank fortælle om sit liv med Border Fancy kanarien.

tekst: Ole
billeder: Frank